Trump hoeft maar één ding te doen als hij zijn muur wil

Het wil nog niet zo vlotten met de bouw van Trumps grensmuur, tot frustratie van de president en zijn achterban. Er is echter een oplossing.

Geen verkiezingsbelofte gaat de Trump-stemmer zo aan het hart als de muur op de grens met Mexico. De muur moet het aantal illegale immigranten terugdringen dat via de zuidgrens het land binnenkomt en het moet de invoer van drugs uit Latijns-Amerika beperken. Illegale immigranten worden gekoppeld aan gewelddadige bendes als MS-13 en de invoer van gevaarlijke drugs die jaarlijks aan tienduizenden Amerikanen het leven kost. Zo draagt de muur bij aan de veiligheid van de VS, stelt de president: Build that wall & crime will fall.

“You know, if it gets a little boring, if I see people starting to sort of, maybe thinking about leaving, I can sort of tell the audience, I just say, ‘We will build the wall!’ and they go nuts.” –Donald Trump op campagne, 2016

Dat de meeste illegale immigranten volkomen legaal het land binnenkomen via luchthavens en simpelweg blijven hangen wanneer hun visa verlopen is, ziet de president liever over het hoofd. En dat negentig procent van de drugs niet stiekem over muurloze stukken grens het land in wordt gesmokkeld, maar via officiële grensovergangen, verstopt in auto’s en trucks – een kleinigheidje. En oh ja, wist u dat illegale migranten veel minder vaak veroordeeld worden voor een misdaad dan andere Amerikanen ?

Bron: Cato Institute/Washington Post

Niet dat dit uitmaakt voor de president en zijn achterban. Die muur is al een jaar of drie een politieke superster op zichzelf. Die muur moet de belangrijkste nalatenschap worden van Trumps presidentschap. Die muur moet en zal er komen.

Slechte timing

De president heeft een wonderbaarlijk moment gekozen om de strijd om de muur op de spits te drijven. Twee jaar lang hebben de Republikeinen het congres in handen gehad en konden zij geld vrijmaken voor de bouw van de muur. Dit hebben ze niet gedaan. En Trump liet het gebeuren en tekende de begrotingen toch.

Als in november 2018 de Democraten de macht in het Huis van Afgevaardigden grijpen, en daarmee het voortouw nemen bij het opstellen van de overheidsbegroting, lijkt de kans op geld voor de grensmuur verkeken. Trump voelt echter de hete adem van rechtse commentatoren in de nek die hem op zijn verkiezingsbelofte wijzen – zeg Trump, die muur, komt daar nog wat van?!

De reactie van de Democraten is voorspelbaar: wij gaan je niet helpen met een verkiezingsbelofte in te lossen, de groeten. Een tikkie hypocriet is het wel, want in het verleden vonden Democraten het bouwen van een grenshek geen probleem. Barack Obama, Hillary Clinton, Chuck Schumer en andere Democratische senatoren stemden in 2007 in met de Secure Fence Act, die groen licht gaf voor een hek van zo’n elfhonderd kilometer. Een hek is dan wel geen muur, maar toch: als een muur zo immoreel is, zoals huisvoorzitter Nancy Pelosi zegt, kan je je afvragen waarom een hek dan wél oké was.

Oplossing

De president zit ondertussen met de gebakken peren. De kans dat de Democraten toch overstag gaan, is minimaal. Zijn achterban is heel trouw aan de president, maar als Trump zijn muur niet bouwt, kan die gaan morren en zo zijn herverkiezing in gevaar brengen. Zijn opties zijn ondertussen beperkt: de noodtoestand uitroepen en de muur bouwen met het geld dat dan vrijkomt, brengt Trump in een juridisch mijnenveld.

Toch is er een oplossing voor de president. Een oplossing die niet moeilijk is, maar wel wat geduld en discipline voor nodig.

Trump moet de muur niet meer ter sprake brengen.

Hij moet er niet meer over twitteren, niet meer over beginnen in gesprekken met journalisten, en het al helemaal niet meer benoemen in zijn toespraken voor zijn uitzinnige achterban.

Want alleen zo overtuigd hij de Democraten wellicht om toch met hem samen te werken.

Meerderheid en minderheid

Anno 2019 lijkt samenwerking tussen Democraten en Republikeinen vrijwel onmogelijk. Maar in tijden waarin het Huis van Afgevaardigden een duidelijke meerderheids- en minderheidspartij heeft, waarin de ene partij steevast de macht heeft en de andere in de oppositie zit, is er verrassend veel samenwerking tussen de partijen.

Dat lijkt vreemd, maar voor leden van de oppositiepartij is dat vaak de enige mogelijkheid om iets gedaan te krijgen. Wil je aan je kiezers in je district bewijzen dat je wat voor elkaar wist te boksen, dan kan je gewoon onder een wet van de regeringspartij je eigen naam krabbelen, vriendelijk vragen of je in ruil wat geld of banen naar je district kan dirigeren, en hop: je kans op je herverkiezing is ineens een stuk groter. Zo’n wet ondertekenen wordt je natuurlijk alleen gegund als de politici van de overkant jou een beetje aardig vinden, dus een goede band met de meerderheidspartij is van groot belang voor de minderheid.

Maar als er om elke politiek stukje grond moet worden gevochten, ligt dat anders. Sinds ruwweg 1980 is de strijd om het congres een stuk competitiever geworden. Resultaat: de verkiezingscampagnes worden een stuk vuiler, en kandidaten laten geen kans onbenut om de andere partij af te schilderen als een verzameling politieke luchtfietsers en kwakzalvers. Als de verkiezingsstrijd voorbij is, is het animo voor samenwerking met de tegenpartij gedaald tot een minimum. Samenwerken met de anderen? Je lijkt wel gek, voor je het weet ben je een verrader en kan je die herverkiezing op je buik schrijven.

Lessen van Obama

Barack Obama zat ooit in eenzelfde situatie als president Trump. In zijn eerste twee jaar had hij een Democratische meerderheid en kon hij veel van zijn agenda uitvoeren. Maar toen de Democraten in het Huis van Afgevaardigden in 2010 een verpletterende nederlaag leden, lagen de machtsverhoudingen ineens heel anders. De Republikeinen hadden tijdens hun campagne veel geleund op de groeiende impopulariteit van Obama, en de komende jaren waren zij gebrand om de president zoveel mogelijk dwars te zitten. Samenwerken met de president? Geen denken aan.

Dus wat deed president Obama om tóch een deel van zijn agenda te verwezenlijken? Hij verbond er zijn eigen naam niet aan.

Een voorbeeld. De Every Students Succeeds Act van 2015 kwam tot stand dankzij de steun van zowel Republikeinen als Democraten. De wet bevatte veel van Obama’s plannen voor onderwijsvernieuwing. Maar geen Republikein had er zijn naam onder gezet als de wet zou worden gezien als een overwinning voor het Witte Huis.

De wet kon er komen doordat Obama zich er niet sterk voor maakte. Althans, niet publiekelijk – achter de schermen werkte het Witte Huis juist hard om de wet door het parlement te krijgen.

Maar kan president Trump dezelfde strategie toepassen? Na drie-en-een-half jaar tweeten en praten over de muur, zou een plotselinge presidentiële stilte oorverdovend zijn.

Het is bovendien een oplossing die vraagt om bescheidenheid, ingetogenheid, geduld. Jezelf wegcijferen voor een groter doel. En de ontvangst van het applaus en de bloemen overlaten aan anderen.

Ik wens de president veel succes.

One thought on “Trump hoeft maar één ding te doen als hij zijn muur wil”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *