Sandy is coming

Nadat UK-hoofdredacteur Hanneke me terecht wees dat juist dit hét moment is om te blijven bloggen, volgt hier een follow-up over de orkaan. New York bereidt zich voor.

Gisteren schreef ik dat ik me weinig zorgen maakte, maar dat is inmiddels wel anders. Vandaag ben ik begonnen met het treffen van voorbereidingen. Wel maakte ik van de gelegenheid gebruik om de prachtige bladeren in Central Park nog even te bekijken, want die zijn na de storm waarschijnlijk weg. Samen met mijn moeder, die voor werk een week in de stad was met collega’s, hebben we een Oost-Europeaan ons rond laten rijden met een fietstaxi. Goed toeven; foto’s volgen.

Bij terugkomst in Harlem, rond half twee, waaide het flink. Een zwarte jongen, behangen in sierraden en in een rolstoel, kwam niet aan de overkant vanwege de tegenwind en vroeg me of ik hem wilde helpen. Hij hield zijn pose wel goed: een bevallige latina werd nageroepen. “Dayyum, mamacita, you be fiiiine!” Na afloop kreeg ik een box: “Thanks brother!” Ergo: laat die storm maar razen, met mijn street cred zit het hartstikke solid.

Maar de wind is nu weer gaan liggen. Wel liggen de straten er rustig bij. Dat eerste is ook niet gek, want de storm gaat nu juist de andere kant op. Sandy wordt pas later verwacht.

Waar het echter niet rustig was: de supermarkt. De rijen slingerde zich door de winkel en pas na een uur stond ik met mijn fruit, halfje bruin en zes bier weer buiten – om er vervolgens achter te komen dat ik de melk was vergeten. De deli op de hoek bood uitkomst.

Het water is al uitverkocht. Een vriend van een vriend, die in homowijk Hell’s Kitchen woont, schreef op Facebook: “I know I live in a gayborhood when bottles of Perrier, Evian and Fiji sell out before the buck-fifty gallons of plain drinking water.”

De sfeer in de stad blijft dus over het algemeen wel luchtig. Omdat niemand hoeft te werken morgen, adverteren clubs met speciale happy hours om het ‘three day weekend’ te vieren. Waarschijnlijk verkopen straatverkopers overmorgen shirts met teksten als “I survived Sandy and all I got was this louzy t-shirt.”

Een journalist heeft echter nooit vakantie, zo blijkt: Irene mailde mij met haar gebruikelijke optimisme dat de taxi’s waarschijnlijk gewoon rijden.

Terwijl ik dit schrijf, is het buiten steeds steviger gaan waaien. De grijze luchten trekken in stevig tempo over Graham Court, het gebouw waar ik woon. (Mijn huis heeft trouwens een wikipedia-pagina. Dat pakken ze me in ieder geval niet meer af.)

De orkaan wordt vannacht aan land verwacht ergens ten zuiden van de stad. Tegen die tijd is het waarschijnlijk geen orkaan meer, maar een gewone storm, zo zegt het nieuws. Toch wordt het zekere voor het onzekere genomen. Lager gelegen gebieden worden geëvacueerd. Vooral het Financial District, waar Wall Street ligt, wordt in de gaten gehouden. Ook de zuidkust van Staten Island en Long Island zullen het zwaar te verduren krijgen.Ook zijn er, verspreidt over de hele regio, in en rond de stad 76 evacuatiecentra ingericht. En er wordt rekening gehouden met stroomuitval.

That’s all for now. Meer volgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *