Pim

Pim is dood. Hij zat in het vliegtuig dat op donderdag 17 juli 2014 uit de lucht werd geschoten boven Oost-Oekraïne.

De deur zwaaide open en ik en mijn date liepen naar boven, waar de gastheer van het feestje al in de deuropening stond. Hij stelde zich voor als Pim en keek me recht aan. Twee ietwat weemoedige ogen in een vriendelijk gezicht. “Ah, flesje wijn mee?” vroeg hij.
“Twee,” zei ik en ik liet hem de inhoud van mijn tas zien. “Eén flesje de neus.”
Vette grijns. “Kom erin.”

Ik had al kort wat over Pim gehoord. Begin dertig, gestudeerd in Maastricht, net uit de kast. Hoe hij een carrière in de diplomatie had opgegeven om te genieten van het leven in Amsterdam. Later die avond gaf hij een korte speech en had ik de kans hem eens goed te bekijken. Ik kon het niet helpen maar ik was onder de indruk van hem. Hij leek zo zorgeloos, zoals hij flirtte met een paar van de anderen, zoals hij de glazen van hem en de aanwezigen gulzig volschonk. Hij liet het leven als honing van zijn lippen druipen, dacht ik. Hij heeft het begrepen.

Niet lang daarna interviewde ik hem voor een artikel voor de krant en zag mijn beeld bevestigd: bij Bar Bukowski nipte hij aan een royale gintonic en vertelde hij honderduit. We hadden veel gemeen: we genoten van het vrijgezelle leven in de hoofdstad, we waren tot onze oren verliefd op Oost. Ik mocht hem. Deze man en ik, dacht ik, moesten elkaar maar eens vaker spreken. En dat deden we.

Het klikte en een vriendschap ontstond. We aten, we dronken, we dansten. En we praatten. Algauw kwam ik erachter dat mijn beeld van Pim niet klopte. Hij vertelde over zijn dating life, dat niet soepel liep. Over zijn carrière, zijn vrienden van vroeger en van nu. Verhalen van een man van rond de dertig in de grote stad. Heel persoonlijk en heel normaal.

Ergens stelde het mij gerust. Als hij durft te twijfelen, verdrietig durft te zijn, besluiteloos, bang, dan durf ik dat ook.

Het duurde even voordat ik hem in vertrouwen durfde te nemen over mijn eigen sores. Dat kwam pas afgelopen maandag, op een terrasje in de Jordaan. Over de jongen die ik aan het daten was: hoe bijzonder het was, hoe gemakkelijk het tussen ons ging. Maar hoe griezelig ik het idee vond om mijn vrijheid in te leveren aan een jongen die bovendien binnenkort zou vertrekken op een wereldreis.
Pim had geen boodschap aan mijn klaagzang, wees me nog fijntjes op zijn eigen gebrekkige afspraakjes. Zijn reprimande in de vorm van een monoloog van twintig minuten besloot hij geëmotioneerd met: “Ik heb de keus niet, Michiel, maar als ik de keus had, gaf ik alles – alles! – op om te hebben wat jij nu hebt.”

Hij zei wat ik diep van binnen al wist. Stel je niet aan, en ga ervoor.

Diezelfde avond stuurde ik Pim een appje om te bedanken. Drie dagen later wenste ik hem in eenzelfde soort berichtje een goede reis. Een antwoord is niet gekomen.

Vanavond denk ik aan Pim, proost ik op Pim en huil ik om Pim. Om een vriend die veel te kort bij me is gebleven, die mij heeft geïnspireerd, met wie ik heb geschreeuwd bij Nederland – Mexico. Die mij in zijn onzekerheid en zijn zorgeloosheid een lesje in het leven en de liefde leerde. Bedankt, Pim. We had a terrific time.

Ik en Pim

416 thoughts on “Pim”

  1. Mooi verwoord kerel !!!
   Het vergt veel moed om het toch maar neer te schrijven en jij hebt dat gedaan !! Chapeau !!
   En ik wens u heel veel sterkte en alle geluk in de toekomst amigo !!!

  2. Ik ken je nier. Maar je verhaal raakt me. En is voor vele een inspiratiebron. Wees blij dat je zo’n persoon als Pim in je leven hebt gehad. Koester dat….

  3. Wat ben ik diep geraakt door dit mooie verhaal. Om op zo een manier afscheid van iemand te moeten nemen, vreselijk. Wens je heel veel sterkte

  4. Mooie eerlijke woorden… Respect kerel… En ik ben er zeker van… Waar Pim nu ook is… Hij zal er altijd voor je zijn in je hartje… Kleine troost maar ooit zie je hem weer. R.I.P Pim en alle andere slachtoffers… Dit had NOOIT mogen gebeuren.!!! :-(

  5. Michiel, wat heb je van deze Jongen gehouden, om dit zo te kunnen beschrijven. Chapeau! Veel sterkte de komen de tijd.

  6. Bedankt voor dit mooie verhaal. Ik zal die goede gesprekken met Pim erg missen. Bij hem kon je echt je hart uitstorten. Eerst begon hij met zijn eigen zorgen en dan zei hij “en nu wil ik alles over jou horen”. Vaak gaven we elkaar hetzelde advies: houd op met zeuren; je doet het goed; heb geduld; je komt er wel; je kan niet alles tegelijkertijd hebben; je hebt al zoveel bereikt; leef je dromen…en het kwam er inderdaad op aan: stel je niet aan en ga ervoor! Dat is wat we van Pim kunnen leren. Zorgeloos en bang tegelijkertijd, maar wees in hemelsnaam tevreden met wat je hebt en ga ervoor, voordat het te laat is…

  7. Goddamn!

   Goosebumbs..

   Ik wens je zoveel sterkte en hopelijk vind je troost in het schrijven van zulke onwijs wijze en eerlijke woorden!!.

 1. Knap dat je dit zo snel op papier kon zetten, Michiel, een mooi eerbetoon aan je vriend Pim. May he RIP. Het is een drama, veel sterkte gewenst.

 2. Wauw Ik lees dit met tranen in me ogen en naarmate ik verder lees rollen de tranen over me wangen, watt vind ik dit verschrikkelijk ik hoop dat je de kracht zult vinden om door te gaan, zo te horen heb je een goede vriend mogelijk je nieuwe geliefde verloren
  my heart goes out to u *Knufel*

 3. Ik ken je niet, maar ik heb het niet droog gehouden. Mooi verwoord en knap geschreven. Ik hoop dat je kracht zult vinden. Veel sterkte met dit verlies.

  1. wat erg voor je en wat verschrikkelijk wat er gebeurd is ….

   ik wens je ik ken je niet, maar dat is niet erg …..veel sterkte hoor….

 4. Verdomme Michiel wat mooi, heftig en ontroerend geschreven. Heel, heel veel sterke. Meer kan ik even niet uitbrengen. Sterkte. Echt.

 5. Je kent me niet maar dat maakt ook helemaal niet uit, via via kwam je link voorbij op FB (dit vreselijke drama laat me de hele dag al niet los), ik werd meegetrokken in je prachtige verhaal, voelde jullie bijzondere vriendschap en ben gewoon echt geraakt door je verlies…ik wens je erg veel sterkte in deze onwerkelijke en moeilijke tijd, en uiteraard natuurlijk ook zijn familie en andere geliefden.

 6. Jee wat raakt dit mijn hart! Pim die de kast achter zich heeft gelaten en zo “in het leven staat” juist hij wordt eruit gerukt. Pim hoe gek ook, een Hug, ken je niet maar wel een Hug! Dank vrienden dat jullie dit over Pim delen. X

 7. dat ik kan zien hoe en wie jullie waren, wie jij nog bent, en welk verdriet wordt geleden, terwijl ik geen van jullie ken/de.. dat maakt jouw kunst des te groter en jouw verdriet gevoeld.
  sterkte. meer dan dat.

 8. Ik ken je ook niet. Maar dat maakt me geen snars uit, ik geef je een hele grote knuffel in gedachten. En ik huil even met je mee, en ik vergeet jouw verhaal niet. Omdat het inspirerend is jouw kracht te zien, en omdat hier zoveel uit te leren valt. Voor mij, voor ons, voor Nederland, voor de wereld. Dat iedereen dit mag zien en besluiten dat we een andere wereld willen. Voor ons, voor jou en voor Pim. xxx

 9. Pffff,zo’n vriendschap, zo mooi, alles schreeuwt ‘Leef’ ! Gek, zo voel ik het, hij zou dat sprankelende willen, dat intense, ik voel uit je verhaal dat hij jou, van harte , met alle liefde, je alle geluk van de wereld toewenst en je aanspoort om het te pakken !
  Ga ervoor, hij zal je blijven aansporen , vast !! Wens je veel sterkte voor nu en in de tijd die komen gaat.

 10. Hoewel ik jou en hem niet ken(de) ben ik geroerd door je mooie woorden. Je mooie woorden voor een vriend waar je vandaag onverwacht afscheid van hebt moeten nemen. ik denk dat hij dit graag uit jou mond had willen horen. Helaas! Ik wens je veel sterkte met het verlies.

  1. Dit verhaal overtreft werkelijk alles wat ik de laatste jaren gelezen heb. De ECHTHEID druipt er van af. Sterkte !!!

 11. Er bestaan gelukkig nog steeds heel veel heel mooie mensen, blijkens alle warme reacties op jouw mooie woorden. Ik heb voor alle slachtoffers gebeden, naar nu blijkt dus ook voor Pim. Dank daarvoor.
  Veel sterkte voor alle betrokkenen toegewenst. X

 12. Zo en dan sta je weer met twee benen op de grond na het lezen van dit prachtige goed verwoorde verhaal. Heel veel sterkte gewenst.

 13. Eigenlijk alles wat anderen hierboven ook al schreven.
  Wij kennen elkaar niet. Ik ken Pim niet, maar ken mensen die net als jij hem gaan missen. Ik wens jou en alle bekenden van Pim veel sterkte.

 14. Ik ben onder de indruk van alles wat er vandaag gebeurd is. Ineens wordt een dergelijke gebeurtenis omringd met gedetailleerde en soms erg persoonlijke informatie. Beleef je het heel anders. Erg mooi geschreven Michiel! Petje af en veel sterkte met het verlies…

 15. Mensen zoals pim zijn wen spiegel en nu gwef jij het weer door vanuit een hart vol liefde, heb jezelf lief en weet dat je er mag zijn voor de volle 1000 procent, heel veel sterkte en Pim is er niet!!! voor niets geweest x x x x x x

 16. Ook ik ken je niet en Pim ook niet. Maar je verhaal is belangrijk en ontroerend. Op de dag constant getallen horen vertel jij gewoon en verhaal over een van de slachtoffers. Een gezicht, een naam, een mens. En zit ik dit betraand te lezen. Sterkte.

 17. Wow, wat een mooi geschreven stuk over een heel bijzonder persoon. Dank je dat je dit met ons wilde delen. Zeker gezien de omstandigheden. Het is een absoluut drama waar niemand iets van snapt. Heel veel sterkte met dit grote verlies.

 18. Wat heftig!! Ik wil en kan me niet voorstellen dat zoiets ergs mijn dierbaren zou overkomen..!!. Ik leef met je/jullie mee.. ik hoop dat alle mooie woorden voor iedereen die dit verdriet te verwerken heeft enige troost kan bieden.. r.i.p.

 19. prachtig in woorden omgezet…maar t gevoel erachter…inmens groot….en als zand tussen je vingers weg gegleden….soms ..ik mag t niet zeggen maar toch….soms haat ik de wereld…..sterkte…

 20. Beste Michiel,
  Je hebt Pim buitengewoon treffend verwoord al zo snel na het verschrikkelijke nieuws. Woorden van liefde, vertrouwen, vriendschap en dankbaarheid. Zo kende ik Pim ook, wat een mooie tribute. Dank hiervoor. Veel kracht en sterkte toegewenst met het gat dat Pim achterlaat. Roland

 21. Wat een ongelooflijk verhaal. Wat zal je Pim missen! Maar zo mooi beschreven. Ga daarmee door, het zal je helpen.
  Heel veel sterkte voor jou en al die andere nabestaanden van de passagiers en crew.

 22. Wat een mooie afscheids woorden over jullie vriendschap! Ontroerend en eerlijk. Hij was duidelijk heel belangrijk voor je. Draag zijn lessen altijd met je mee, dan leeft hij op die manier. Heel veel sterkte kerel! X

 23. Het komt zo in 1 keer wel heel erg dichtbij. Bij alle berichtengevingen en herdenkingen zal ik aan Pim en jou denken. Ook al heb ik Pim nooit gekend.

 24. Een ontroerend verhaal, ik ken jullie niet maar voel het wel. Heel veel sterkte. Zo krijgt deze ramp een gezicht! STERKTE, groet van Karam

 25. poh zo heftig ik voel je verdriet! Mijn tranen rollen over mijn wangen heb geen woorden kanjer , sterkte en een mega knuffel

 26. Soms kom je kortstondig mensen in je leven tegen die je raken die iets bij je teweeg brengen. Ik zie ze een beetje als engelen die je de weg wijzen en daarna weer vertrekken, jouw achter latend met een ander gevoel. Ik denk dat Pim zo een “engel” voor jou was. Toeval bestaat namelijk niet, het valt je toe. Sterkte!

 27. Leven is te kort om lang te blijven hangen in de tussenfase van het kiezen. Ga links of rechts en geniet ervan, voordat je het weet heb je geen keuze meer. Vreselijke gebeurtenis, mooie woorden. Sterkte!

  1. Jee kippevel op heel mijn lichaam en tranen in mijn ogen. ….zo mooi geschreven en raakt me heel diep
   zo zie je maar je moet van elk moment on het leven genieten!

   Heel veel sterkte

 28. Een mooi verhaal van 1 van de 283 andere verhalen., Dank je voor het geven van een gezicht bij deze tragedie. Rust zacht PIM

 29. Ben onder de indruk van je verhaal! Mooi geschreven. Een eerbetoon aan een waardevolle vriend die met vele andere waardevolle mensen t leven liet boven Oekraïne. Gecondoleerd! Mijn gedachten gaan uit naar hen die net als jij hun dierbaren verloren bij deze crash.

 30. Hoe mooi en bijzonder is het dat je deze weg hebt gevonden om je te uiten en Pim een plekje te geven in de digitale wereld. Sterkte!!

 31. Enige wat ik in deze immense stille leegte die we allen ervaren kan zeggen, is dat ik je verdriet deel en ervaar, ook ken ik jullie niet. Ik wens jou Michiel, en ieder die Pim kende ontzettend veel sterkte; dat zijn kracht, overtuiging en inzet jullie altijd zal inspireren en begeleiden op jullie weg. Knuffels.

 32. Bedankt voor dit mooie verhaal. Heel herkenbaar! Prachtig! En iedereen die dit leest heel veel sterkte gewenst bij het verwerken van dit grote verlies

 33. Lieve Michiel,

  Ik hoorde van je verhaal via een vriendin en nu ik het met tranen in mijn ogen lees besef ik hoe waardevol een vriendschap is.
  De vriendschap tussen jou en Pim was dat ook dus koester de hele mooie momenten die jullie samen hebben meegemaakt.
  Ik hoop dat je de kracht kunt vinden om zonder Pim verder te gaan en wens jou en alle familie en vrienden van Pim heel veel sterkte toe.
  In gedachten ben ik bij alle slachtoffers en nabestaanden…… May they Rest In Peace…..

 34. Dat ik je woorden prachtig en ontroerend vind, helpt je niet in de verwerking van je verdriet. De strekking van je verhaal, je herinneringen doet dat wel! Pim heeft je een belangrijke levensles meegegeven: ga voor alles wat het leven je te bieden heeft, want voor je er erg in hebt, kan het voorbij zijn… Er is geen betere manier om Pim te herdenken en te eren door je daaraan te houden; heel veel sterkte!

 35. Ontroerend, en prachtig omschreven….mooi om de zwarte lijst een gezicht te geven, laat dit soort herineringen een ieder kracht geven!!!

 36. Je verdriet, zo zorgvuldig en puur beschreven, raakt elk die dit leest… We voelen je verdriet en slaan allemaal een virtuele arm om je heen…
  Uit deze mooie woorden, recht uit je hart, blijkt wat een mooi mens Pim moet zijn geweest.
  Veel sterkte, Michiel.
  Liefs

 37. Dank voor dit mooie eerbetoon aan Pim. Jouw epistel haalt de lijst van 298 uit de anonimiteit en geeft het een gezicht. Veel sterkte toegewenst.

 38. “In the arms of the angel”… (Sara Mclachlan, Youtube.)

  Hij WAS een “engel van een vent”…
  Jij BENT er een…

  Als je ZO mooi je gevoelens kunt omschrijven…, dan heb
  je je hart op de goede plaats !
  Prachtig, je verdient een warme “knuffel”.

  Ik leef met je mee !

  Sympathieke groet,

  Hans, Roermond.

 39. Michiel,

  Heel mooi geschreven. Het leven is soms oneerlijk en hard. Heel knap dat je dit hebt opgeschreven en met ons deelt. Heel veel sterkte.

 40. Wat een mooie woorden heb je gebruikt. Ik lees dit met kippenvel op mijn armen, heb hier geen woorden voor.

  Heel veel sterkte!

 41. Michiel, wat ontroerend geschreven, en met zoveel liefde en vriendschap voor Pim. En zo ontzettend herkenbaar, voor ons allen die “in de kast” gezeten hebben. Zich daarna in het vrijgezellen uitgaansleven hebben gestort, de remmen los… En dan op zoek naar de echte liefde, die ook angst meebrengt om weer te verliezen wat je net gevonden hebt… Jij bent een goede vriend verloren die jou op de valreep nog geinspireerd heeft om jouw liefde een kans te geven. Wees hem daar dankbaar voor. En voor iedereen die dit leest zal Pim een symbool blijven van kracht, eerlijkheid, durf en warme vriendschap. Sterkte met dit enorme verlies! Alex.

 42. Wat heb je deze verschrikking prachtig verwoord en je verhaal op deze manier vereeuwigd.. Ik wens je ontzettend veel sterkte…
  Liefs,
  Ingeborg

 43. Prachtig geschreven verhaal Michel. Echt ontroerend. Je hebt je vriend op een eervolle manier beschreven. Ik dacht zojuist: er zijn 298 verhalen te schrijven over elk slachtoffer van vlucht MH17. Ieder mens is speciaal. Ik wens je heel veel sterkte met het verlies van je vriend !

 44. Wát een pakkende ode aan iemand die je duidelijk heel hoog had- en hebt zitten!
  Heel veel sterkte met het verwerken van je verlies. Ik hoop dat de herinneringen aan hem je tot steun mogen zijn!

 45. Dank voor de mooie woorden. We zullen Pim allemaal missen. Het is een voorrecht om deze bijzondere man gekend te hebben. De dierbare herinneringen blijven….

 46. Wat een troost dat je niet met lege handen staat. Zijn vriendschap en wat hij je geleerd heeft zul je nooit vergeten. Dit is wat blijft. Ik wens je heel veel sterkte om verder te gaan.

 47. Dank voor je mooie woorde . Het is een eer om deze bijzondere man gekend te hebben. De dierbare herinneringen die we ongetwijfeld allemaal aan Pim hebben blijven. Ik zag hem niet vaak maar het was altijd als vanouds! Ik ga hem missen….

 48. Pfffff daar wordt je even stil van……
  Jullie vriendschap is heel bijzonder, dat is een troost die je mee kan nemen. Ontzettend veel respect en bedankt dat wij dat met jou mogen delen.
  Wens je heel veel sterkte toe de komende tijd!
  Een dikke knufffff.
  RIP Pim!

  Liefs Sylvia

 49. beste Michiel, sterkte met het verlies van je vriend. Ik ken je natuurlijk niet- zag het bericht op facebook- maar ik weet wel wat vriendschap betekent in een mensenleven. Een mooi verhaal- een groot verlies- dat raakt. grt Toon

 50. heel veel sterkte – een bijzonder vriend en mens – sorry for your loss – mag je hem altijd meenemen op je eigen reis… <3

 51. Deze tragische gebeurtenis raakte me al, dat er ‘zomaar’ een vliegtuig uit de lucht wordt geschoten met nietsvermoedende mensen. En tussen deze mensen zat Pim. Ik ken hem alleen maar toen hij heel klein was, want dan paste ik op. Hij was 2 of zo. Heel guitig, een ontzettend leuk vrolijk en bijzonder jongetje. En dat hij blijkt hij nog steeds te zijn. Dank je wel voor je woorden, Michel.
  Voor zijn vrienden, en zeker ook zijn ouders Hans en Jolande: heel veel sterkte.

  1. Ben ik de enige die zich afvraagt wat een piloot bezield een wegens oorlog gesloten luchtruim binnen te vliegen? Dus niks ‘zomaar’…

   1. ‘zomaar’: maar zo komt het voor mij wel over vanuit degenen die geschoten hebben. Zomaar wat in de lucht schieten in een gebied dat tot vorige week nog werd aangeduid als onrustig gebied, nu pas is het een oorlogsgebied. Het is vreemd dat dat vliegtuig daar vloog en het is vreemd dat er op een burgervliegtuig is geschoten.
    Het is respectloos.
    Liefde is ver te zoeken in deze regio
    en daar zijn de passagiers van dit vliegtuig de dupe van geworden.

    En liefde is het antwoord dat ik meekrijg bij dit blog van Michiel. Alleen met liefde kun je deze vreselijke gebeurtenis verwerken.
    Dit heeft Michiel laten zien met zijn blog.

 52. Zoals we in Limburg zeggen: de kens beate get moeis verleeze dan ut noeits hebbe gehad (je kunt beter iets moois verliezen, dan ut nooit hebben gehad). Dat is jullie vriendschap in een zin. ik wens je heel veel sterkte toe!

 53. Pracht verhaal met een heel zwart en verdrietig einde. Heel veel sterkte voor jou en andere nabestaanden met dit grote verlies. Vergeet niet de woorden van Pim, ga ervoor!

 54. Ook ik zit met tranen… Ik zat gisteravond op mijn balkonnetje met een vriend te bbq-en. We realiseerden ons de omvang van de ramp niet toen we t horen. Wijn en ons gesprek waren belangrijker op dat moment.
  Ik realiseer me door jou verhaal nu hoeveel belangrijker.
  Zulke vrienden, vrienden zoals Pim, zijn van levensbelang.

 55. Er is niets toe te voegen aan de woorden van de anderen. Je verhaal raakt diep. Heel veel sterkte voor jou en alle anderen die hetzelfde grote verdriet kennen.

 56. Ik ben er helemaal stil van, nu, een dag later, komt het nieuws nog dieper bij mij binnen. Prachtig verwoord Michiel, ik vind het heel knap dat je zo gevoelig over Pim kunt schrijven en ik wens je heel veel sterkte voor nu en later. Moge alle reacties jou tot steun zijn na deze inktzwarte dag. Ook wens ik alle familie, vrienden en bekenden van Pim heel veel sterkte.

 57. zit hier in rond de dertig graden, met kippevel en veel tranen. Die vriendschap is zo herkenbaar voor mij. Zou me geen raad weten als dat zo ineens ophoudt. Heel veel kracht en wijsheid voor nu maar ook zeker voor straks.

 58. Als iemand zo’n mooi stukje over mij schrijft als ik er niet meer ben is het bijna niet meer erg om dood te gaan. Sterkte met het verlies van zo’n speciale vriend en blijf aan hem denken

 59. Michiel, ik ken je niet, maar je woorden komen binnen. Mooi om te lezen hoe jullie oprechte vriendschap is ontstaan. Ik wens je heel veel sterkte met die grote verlies.
  RIP Pim.

 60. Geen woord van gelogen. Hij was een vriend om je leven mee te delen. We gaan hem missen. Sterkte, je krijgt snel een knuffel wanneer ik weer terug ben.

 61. Met een glimlach lees ik hoeveel je om hem geeft. Jullie vriendschap en het vertrouwen. Met tranen lees ik over het verdriet.

  Prachtig geschreven over een verschrikkelijk verlies in ongelofelijke omstandigheden.
  Gecondoleerd.

 62. Mooi verhaal. Ik geloof er heilig in dat mensen (soms voor lang, soms heel kort) in je leven komen, om je een les te leren. Hetzelfde heb ik ook meegemaakt…ik ben er van overtuigd dat deze les..jouw niet alleen als mens zal veranderen, maar ook jouw gedrag naar anderen toe.

 63. Prachtig verhaal Leef met je mee Ben ook in rouw !! Veel sterkte !! Hoop ook op de tijd die alle wonden ( zou) helen !!

 64. Sterkte ! Blijf vooral dankbaar voor de tijd dat hij in jouw leven is geweest. Je had hem ook zomaar mis kunnen lopen door niet naar dat ene feestje gegaan te zijn.

 65. Wauw. Wat een lieve en goede man was Pim, met een hart voor het verbeteren van de wereld. Politiek actief, lobbyist bij Stop Aids Now!, Amsterdamse genieter. Wat een gemis. En wat mooi geschreven.

 66. Mooi eerbetoon aan deze jongeman, domweg uit het leven gerukt. En dat geldt ook voor al die anderen…. Sterkte, want het is onverstelbaar triest dat de werled enerzijds zo rot in elkaar zit, maar tegelijkertijd zo mooi kan zijn in de kleinere zaken die we anders nooit hadden geweten.

 67. Geraakt door dit mooie maar tragische verhaal, het geeft een ontzettend mooi portret van iemand die er door dit belachelijke tragische ongeluk er helaas niet meer is. Sterkte!

 68. Jeetje Michiel,
  Wat kan jij schrijven. Wat een prachtige en pakkende ode aan Pim en ook aan jou. Blijf dit doen want kijk eens naar al die reacties. Je raakt mensen en dat is een talent.

  Ik wens je veel sterkte met het verwerken van dit bijzondere verlies . . . .
  Daar zijn geen woorden voor,

 69. Ben diep onder de indruk van se ontroering in je verhaal. Een vriend weggetrokken uit de bloei van zijn leven.

  Ik wens je enorm veel sterkte met de verwerking van deze tragedie. En mijn persoonlijke dank voor je verhaal!

 70. En zo namen 298 mensen afscheid van hun dierbaren om op reis te gaan naar een andere bestemming dan zij voor ogen hadden. Ik hoop voor al deze mensen afscheidswoorden te krijgen, zoals jij ze hebt geschreven. Echt prachtig, ik zie Pim voor mij. Veel sterkte!

 71. super mooi verhaal, zo zie je maar weer het leven is kort en je moet ervan genieten. heel erg veel sterkte met het verlies van je dierbare pim. vanavond brand ik een kaarsje voor alle slachtoffers en hun vrienden/familie r.i.p. pim.

 72. Lieve Michiel,
  Ben onder de indruk van jouw verhaal, ik ken jullie geen van beide, maar door het lezen van jouw verhaal…..zie ik jullie voor me.
  Verliefd, levensgenieter, maar ook twijfel.
  Een speciaal plekje in jouw hart voor Pim.

  Heel veel sterkte voor nu en de komende tijd.
  (het leven is niet fair)

 73. Wow….lees het net aan mijn vriend voor in de auto, onderweg naar een zorgeloos weekendje weg. In zo’n schril contrast met zoveel leed en immens verdriet in zoveel mensenlevens momenteel… Mijn stem brak tegen het einde, ik hield het op wilskracht droog maar huil van binnen… Dankje voor het delen van jouw pijn en verdriet, voor het verwoorden hiervan. We wensen je veel sterkte met dit verlies, laat jouw leven de zijne eren ;)

 74. Wow, ik ben hier even helemaal stil van! Jouw verhaal, al die warme reacties…. geloof me, Pim leeft in jou hart verder, de liefde die jij voor Pim voelt blijft altijd bij jou! Ik ken je niet, maar ik leef met je mee! Ik voel je pijn! Heel veel sterkte!

 75. Wow wat heftig allemaal. Een naam en een verhaal over 1 van de doden van de 283. Onzettend mooi geschreven Michiel. Ik hoop dat je ooit weer z’n Pim tegen komt. Michiel, familie en vrienden van Pim heel veel sterke gewenst met dit grote verlies. Dikke knuffel.

 76. Prachtig verwoord alleen is het jammer dat je het op papier hebt moeten zetten, want het had niet zo moeten zijn. Heel veel sterkte!

 77. Wat een mooi verhaal.. Zit het met kippenvel te lezen. Gecondoleerd met het verlies van een dierbare vriend. Wens je heel veel sterkte!

 78. Beste Michiel,

  Beiden hebben wij warme herinneringen aan Pim. Ik ben diep geraakt door het verlies van zo’n getalenteerde, inspirerende en optimistische vent die op durfde te staan voor anderen en zoveel mogelijk mensen daarbij met zich mee probeerde te nemen. Net als jij kende ik hem nog maar kort. Jouw bericht is treffend, herkenbaar en troostend, en geeft tegelijk ruimte om het verdriet naar buiten te laten. Wat had ik Pim graag die liefde gegund, die hij jou niet wilde laten ontglippen. Zijn advies aan jou wordt nu mijn herinnering aan hem bij het horen van een prachtig en intens lied van Soko – We might be dead by tomorrow. Hopelijk geeft het ook jou troost.

  Sterkte,

  Ariëlla Verheul

 79. Auwww het doet gewoon zeer om de laatste zinnen te lezen. Je weet dat het eraan zit te komen, maar door dit mooie verhaal verlies je het een beetje. Knap en moedig om zo’n stukje te plaatsen.

  Heel veel sterkte met het verlies van je maatje Pim

 80. Heel veel sterkte gewenst, Michiel.
  Ik ken je dan wel niet, maar zijn dood raakt jou en hoe jij dit neerzet raakt anderen.
  Diep respect.
  De ene Pim dood en ik wordt er weer bij bepaald dat ik gelukkig mag zijn met (mijn) leven.

 81. Wat n bijzondere mensen zijn jullie beiden….
  Wens je enorm veel kracht en sterkte toe om dit grote verlies te dragen…

  Vergeet nooit wat je van hem geleerd hebt. Koester die mooie herinneringen. …

  Big Hug en respect voor jou!

 82. Wat een mooi en tegelijkertijd verdrietig verhaal het is heel erg dat er zoveel mensen omgekomen zijn bij deze vliegtuigramp. Ik zelf zou gek worden als ik iemand had tekent die op dat moment in dat vliegtuig zat. Ik wens je heel veel sterkte en geluk. Geniet van het leven!

 83. Wat heb je je gevoelens goed onder woorden kunnen brengen. Maar het helpt niets: je bent je goede vriend voor altijd kwijt. Ik wens je heel veel sterkte en liefs.

 84. Mooi verhaal. De enige die voor eeuwig genoegdoening kan geven is God Zie jij je overleden dierbare nog? Als je niet geloofd niet, want dat is iets goddelijks….

 85. Wauw, heel mooi gezegd.
  ik kan me niet voorstellen wat je meemaakt daarom wens ik je heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

 86. Via FB ben ik hier terecht gekomen. Ik ken je niet, maar wil wel even reageren.
  Wat heb je dit mooi verwoord. Indrukwekkend, het roept tranen op en bij menig mens zullen er nog vele gaan vloeien. Ik wil jou en alle nabestaanden veel sterkte wensen met het verlies van Pim.
  Dikke knuffel!

 87. Heel mooi………zo ontroerend………..Jij mag heel trots op jezelf zijn….en ik weet dat Pim dat ook zal zijn…….als dit geen vriendschap en liefde is……
  Wens jou heel sterkte!

 88. Dank je wel voor het delen van je verhaal over Pim! Een groot eerbetoon aan Pim die aan zijn grote wereldreis begon……niet wetend dat dit zijn laatste grote reis zou worden. Ik ken jou en Pim niet persoonlijk, door je verhaal heeft één van de vele slachtoffers echter een gezicht gekregen….heel veel sterkte en je kunt verzekerd zijn van mijn medeleven, evenals de nabestaanden van de andere slachtoffers….

 89. Wat ontzettend mooi en goed geschreven Michiel! Tranen in mijn ogen en al meerdere keren gelezen. Zo erg dat Pim en al die andere inzittenden van MH17 er niet meer zijn. Je deed het goed op AT5 en ook daar mooi verwoord. Blijft niet te bevatten. Ook in Zuid wordt gerouwd en wonen leuke mensen;-)! Sterkte!!!

 90. Godallemachtig, wat een kanjer van een tekst. Heel mooi!! Ik hoop erg dat Pim, en zijn medepassagiers, weinig van de ramp hebben meegekregen en dus niet in angst zijn gestorven.

 91. Ik heb hier ademloos naar zitten lezen..Hoe het leven aan je voeten kan liggen en zo plots van je afgenomen wordt. Heel veel sterkte voor familie, vrienden en kennissen. Onthoud.. liefde houdt niet op waar het leven eindigt..

 92. Wat mooi omschreven Michiel ! Pim is trots op jouw en zal altijd ergens bij jouw in de buurt zijn:-) heel veel sterkte met dit zware verlies DAMN WAR !!
  Je staat er niet altijd bij stil maar dan bevriest de aarde voor een moment

 93. Jezus, heftig zoals je schrijft hoe je hem als persoon hebt ervaren, gevoeld en hebt gehoord, beleeft zo denk ik dat iedereen een beetje heeft mogen voelen hoe pim was alsof we hem een klein beetje hebben mogen kennen. Sterkte

 94. Wat een prachtige woorden. Ik kende Pim niet, heb hem slechts 1 maal kort ontmoet. Ik wou dat ik hem had leren kennen, lezend uit jouw woorden.

  Heel erg veel sterkte met het verlies van een geweldige jonge man.

 95. Heel mooi……..maar ook heel verdrietig……………..als jij geen echte vriend bent………je mag trost op jezelf zijn………………..en ik weet zeker dat Pim dat ook is……..en blij dat hij jou gekend heeft……………..
  Wens je heel veel sterkte!

 96. Ontzettend verdrietig verhaal, maar prachtig beschreven. In je herinneringen zal Pim voortleven. Heel veel sterkte met het verlies van je bijzondere vriend…

 97. Lieve Michiel,

  Heel veel sterkte in deze tijd. Weet dat alle landgenoten met je meeleven en ook verdrietig zijn. Ik weet zeker dat Pim dit mooie verhaal kan waarderen. Bedankt dat je ons allemaal over hem hebt verteld.

 98. Heeel veel sterkte met het verlies van Pim.. probeer in deze moeilijke tijd te denken aan de leuke tijden die jullie samen mochten hebben..

 99. Wauw, mooi verhaal.
  Ik wens je en al pim’s andere familie, vrienden en kennissen heel veel sterkte met dit verlies…..

 100. Wij hoeven ons niet zorgen te maken om een stinkende kaaskop! Een kaaskop minder! Deze klote kaaskoppen discrimineren allochtonen op de arbeidsmarkt. Laat ze maar lekker doodgaan. Ik ben nog liever laf dan een achterlijke stinkende kaaskop! Wie is een kaaskop? Iemand die een keer per jaar doucht en vreselijk stinkt, gierig , niet kunnen koken , dom, achterlijk, racistisch en pedofiel is. Hoop dat Rusland,China,Iran,Noor Korea etc.. uiteindelijk Europa binnenvallen en Nederland en Duitsland plat bombarderen.

   1. Jeetje, wat erg voor je marjoen, dat je zo in het leven moet staan, en mensen zulke verschrikkelijke dingen toewenst .. wat mis je veel daardoor. .warmte, plezier, genieten van mensen… goh…

  1. Hoi Marjoen,

   Ik vind je reactie zo respectloos! Hoe komt het in hemelsnaam dat je zo,n karakterloos mens bent geworden ??? Waardoor ben je zo ontzettend verziekt geworden ?? Als je zo,n mentaliteit hebt als jij lijkt het me dat je totaal geen plezier , vreugde , warmte en liefde kunt ontvangen in dit leven. Zo weinig moois is er in jouw leven….. Haat maakt meer kapot dan je lief is….het maakt je geestelijk en lichamelijk zooooooo ziek !!
   Mensen zoals jij maken de mensheid kapot…omdat je zoveel kwaads in je hebt.
   Waarom verblijf je eigenlijk in een land met zoveel kaaskoppen ????? Waarom woon je dan hier…..
   Zoals je zelf bent en uitstraalt zo zul je ook terugkrijgen……
   Lieve Heer…bescherm ons tegen dit soort mensen….. waak over ons welzijn….

 101. Wauw, wat een mooi verhaal over twee bijzondere mensen. Dapper dat je dat met de wereld wilt delen. Dit maakt enorme indruk op me. Veel sterkte met dit verlies. Knuffel

 102. Sterkte! Hoorde gisteren dat dochter van kennissen net een dag eerder dezelfde vlucht heeft genomen en veilig is aangekomen. We kunnen wat mij betreft maar één les trekken uit dit soort gebeurtenissen: Carpe Diem. Of in gewoon Nederlands: Pluk de dag.

 103. Beste Michel,

  Jij kent mij niet en ik jou niet en misschien zal dat altijd zo blijven, maar de intense kijk in je gevoel, je leven en je enorme verdriet maken dat ik me verbonden met je voel.
  Ik wens je kracht en liefde toe, om je verdriet een plaats te geven en om je positieve stijl te behouden, je pen is je vriend…

 104. Met een traan over mijn wangen lees ik je verhaal. Wat heb je dit mooi beschreven. Heel veel sterkte voor nu en inde toekomst

 105. Tranen in mijn ogen en kippenvel over mijn hele lijf. Koester je mooie herinneringen samen en vanuit mijn hart heel veel kracht toegewenst!

 106. Ook bij mij tranen in mijn ogen. Zo gaat het verhaal heel erg leven. Het zijn niet alleen aantallen die gestorven zijn. Achter elk getal zit een echt persoon, met eigen nabestaanden. Mijn broer heeft ook een bevriend stel met twee kinderen verloren Door deze ramp. En zo zijn er honderden verhalen. Maar je hebt het heel mooi verwoord. En een mooi eerbetoon aan je vriend. Heel veel sterkte en ook voor alle nabestaanden van deze ramp.

 107. Wat een prachtmens ben jij om dit zo te verwoorden, heel veel sterkte voor nu en de komende tijd, dikke kus en knuffel voor jou

 108. What’s good about goodbye?
  What’s fair absoute farewell?

  Ik ken je helemaal niet en schrijf normaal nooit iets op een forum/ geef een reactie. Alleen deze hele vliegramp is zo heftig en niet te bevatten. Ik ken je gevoel van het hebben gevonden van een maatje. Onbeschrijfelijk dat je die nu verloren hebt. Alleen verloren heb je hem pas echt helemaal als je hem vergeten bent. Laat dat nooit gebeuren. Onthoud zijn bemoedigende woorden en ga ervoor. Pluk de dag en leef je leven alsof het je laatste dag is.

  Heel veel sterkte met het dragen van dit verlies.

  Groeten,
  Anna.

 109. Intens mooi , verdrietig verhaal ……
  Het zijn niet altijd de ”zwakken” die uit het leven worden gerukt !
  Heel veel sterkte met dit verlies !!

 110. Sprakeloos….

  Veel sterkte in deze moeilijke tijden .

  Vrienden kan je zomaar uit het oog verliezen of door oorlog en geweld maar echte vriendschap blijft eeuwig leven in ieders hart.

  Ooit komt er een dag dat jullie elkaar terug tegenkomen …

 111. Ik krijg kippenvel bij het lezen van deze memorabele woorden. Ook al kende ik Pim niet, ik voel zoveel verdriet, woede en compassie naar boven komen. Nog altijd kan ik niet bevatten wat er is gebeurd, als het überhaupt te bevatten is.
  Condoleances aan jou, Michiel, en aan iedereen die Pim of alle andere slachtoffers persoonlijk kende. Een zomerse dag die opeens gitzwart werd. Rust in vrede.

 112. Dankjewel voor je inspirerende woorden. Het heeft mij geraakt en gerealiseerd hoe dierbaar het leven is. Sterkte met het verlies van je vriend.

  Online verbonden voor nu,
  Natascha

 113. Ik ken je niet maar heb kippenvel tot in mn tenen…wat heb je een mooie herinnering aan je vriend opgeschreven…heel veel sterkte!!

 114. Jeetje wat vreselijk om zo een innig geliefde goede vriend te verliezen en wat mooi geschreven. Heel veel sterkte met dit grote verlies van Pim.

 115. Dag Michel. Ik ken jou niet. Ondanks dat heb ik met enorm veel bewondering evenals kippenvel en tranen je verhaal gelezen. Vreselijk dat Pim er niet meer is om ons allen wijze lessen bij te brengen. Sterkte man, x.

 116. Wow, wat ontzettend mooi en oprecht geschreven.
  Respect!

  Sterkte met het verwerken van jouw persoonlijk verlies.

  Sommige mensen komen op je pad, soms voor een seizoen , soms voor het leven Pim kwam voor een seizoen voor jou maar heeft invloed voor je leven. Koester dat.

  Pray for you!

  Be blessed,

  Karin

 117. michiel, ik ken je niet, maar Pim had het idd begrepen. Je moet er voor gaan. To the max. Voor je weet is het voorbij. Dat zie je nu maar weer. Geniet van het leven en drink er nog een op Pim. Ik weet zeker dat ik dat zo ook ga doen. En op die andere 188 van de mh17. Cheers!

 118. Ik ken jou niet en Pim heb ik nooit gekend. maar per toeval hier beland. Wat een mooie woorden heb je opgeschreven toen je aan Pim dacht, moet een bijzonder mens geweest zijn. Maar Pim had ook iemand zoals jou als vriend, ook een bijzonder persoon. Gecondoleerd met het verlies van Pim, en veel kracht toegewenst.

 119. Hij is met een reden in je leven gekomen, al was het maar kort. Laat het niet voor niets zijn geweest en doe wat met zijn woorden. Sterkte!

 120. Jou noch Pim ken ik, maar je verhaal raakt. Ik leef met je mee, zoals velen naast je willen staan en met je willen rouwen. Een column als dit is het mooiste eerbetoon dat je kan brengen. Veel sterkte!

 121. Wat je hier deelt vanuit je allerdiepste ziel is het illustratieve verhaal voor 295 mensen. Zo intiem, integer, fijn, heftig en echt. Lees de reacties terug en weet dat die geweldige mooie Pim met een gote grijns en respect op zijn wolk op een enorme lieve vriend kijkt en dat blijft doen. Vier elke dag het leven en de herrineringen omdat we dat voor hun allemaal moeten blijven doen. Zo knap en met heel veel respect van een plaatsgenoot die je niet kent.

 122. zo onbegrijpelijk is dit allemaal. Een verhaal geschreven, zo bijzonder en zo oprecht.

  Werkelijk prachtig geschreven en wat moet Pim een prachtig mens zijn geweest.
  Ik wens je onwijs veel sterkte en troost deze tijd.

 123. Beste Michiel,

  Hoe kan ik het verwoorden zoals jij het hebt verwoordt…..Zo mooi en ontroerd….
  Koester de vriendschap die jij met Pim, op een bijzondere wijze,heb mogen ervaren.Ik wens jou en de familie van Pim heel veel sterkte na dit tragisch verlies.
  Michiel,denk aan de wijze woorden van Pim……xx

 124. Jeetje zeg, wat een aangrijpend mooi verhaal over een heel bijzonder iemand. Mooi geschreven! Zoals iedereen op deze vlucht ook een soort gelijk nagedachtenis zal hebben. Ik wens jou Michiel heel veel sterkte met je verwerking hiervan en weet dat het moeilijk zal zijn maar hou je vast aan de mooie momenten. Het gemis zal blijven maar uiteindelijk iets vervagen. Het is een lange weg maar koester de herinnering. Liefs en sterkte Ingrid

 125. Kwam.jou verhaal tegen op FB, ben het gaan lezen en ben ontzettend ontroerd. Wat een prachtig verhaal, zo verschrikkelijk dat aan jullie vriendschap abrupt een eind is gekomen. Ik wens je ontzettend veel sterkte en kracht toe.

 126. Niets is voor niets, deze vriendschap had een doel. Eer je vriend door de pijn echt te voelen en het om te zetten in geestelijke groei.

 127. Prachtig! Heel veel sterkte voor jou en alle andere nabestaanden! Je hebt je gevoel heel mooi beschreven en op ” zwart en wit ” een mooie herinnering aan je vriend overgelaten en dat gedeeld met de rest van ons! Super !!

 128. Geef liefde aan de dierbaren in je naaste omgeving. Niet als het te laat is, maar altijd. We zijn druk, gehaast, maar ook egoistisch. Spreek de liefde voor elkaar uit. Zeg het hardop. Want er komt een dag dat er geen morgen meer is. Dan is het te laat.

 129. Alleen jammer dat Nederland er geen reet aan doet!
  179 Nederlanders uit het lucht geschoten, en wij maar andermans excuses aanvaarden; Sorry perongeluk en klaar is kees en alles is vergeten behalve v

 130. Pim heeft geleefd, heel intensief geleefd. Wees blij dat je hem gekend hebt. Koester wat je van hem geleerd hebt. Huil en lach om hem. Hij is nooit helemaal weg. Leef intensief, koester, huil en lach. Leven hier kan zomaar voorbij zijn. Dank voor je mooie verhaal.

 131. Wat en voorrecht om zo iemand gekend te hebben. Hij is als een engel in je leven verschenen en weer plotseling verdwenen. Remeber him forever.

 132. Ik kom uit Noord en zit vaak in Oost, waar ik ook een zwak voor heb. Dit raakt mij zeer. De volgende keer dat ik bij Bubowski sta, proost ik op jullie.

  Veel sterkte in deze zware tijd en moge de daders en aanverwante partijen dit met hun leven bekopen.

  Eerder dan dat rust ik niet..

 133. Wow, ook ik ken jou noch Pim maar dit voel ik tot op het bot, mooie warme woorden voor een vriend die je moet missen.. Heel veel sterkte bij zoiets onbegrijpelijks…

 134. Heel mooi verwoord dit grote verlies en verdriet.
  Tranen lopen over m’n wangen denkend aan al de nabestaande die dierbare moeten missen.
  Je heb mij en vele anderen diep geraakt. Wens je alle goeds toe en Pim zal voor altijd een speciaal plekje in je hart hebben.
  Sterkte x

 135. Jeetje Michiel,

  Ik lees dit nu zo eens door en het talent wat jij hebt om te schrijven is zó ontzettend hard aanwezig! Ik ben er helemaal stil van met kippenvel.

  Ik heb er even helemaal geen woorden voor. Ik wens je heel veel sterkte in deze moeilijke tijd

 136. Kippenvel! Zo puur geschreven. Ook ik ken je niet maar ik hoop dat al deze reacties bij mogen dragen aan de verwerking van dit grote verlies. Heel veel sterkte. Ik zal je open verhaal – en Pim – niet snel vergeten.

  En ik deel dit bericht graag op facebook, in de hoop dat Pim toch “de wereld over gaat”.

 137. Heel triest die vliegtuig ramp.

  Vele jongen mensen en vele kinderen en zomaar mensen op weg naar IETS !!!!
  het is moeilijk voor te stellen en de dood komt weer eens hard aan .
  Als het dan te dicht in je circle komt , sta je even perplexe .
  Er zullen vele mensen ineens sprakeloos zijn , want dat doet verdriet nu eenmaal

  Des te mooier wanneer je ,als dit lot van droefheid over je komt ,je hier vanuit je hart op kunt reageren door het ,,,geschreven ,,,,woord.
  Zoals jij over jouw vriendschap met Pim schrijft ….
  Dan zuchten wij diep om dit verdriet .

  De vlag hangt ook hier in de straat even half stok .
  Carlsbad ,California usa
  Dinie

 138. Heel triest die vliegtuig ramp.

  Vele jongen mensen en vele kinderen en zomaar mensen op weg naar IETS !!!!
  het is moeilijk voor te stellen en de dood komt weer eens hard aan .
  Als het dan te dicht in je circle komt , sta je even perplexe .
  Er zullen vele mensen ineens sprakeloos zijn , want dat doet verdriet nu eenmaal

  Des te mooier wanneer je ,als dit lot van droefheid over je komt ,je hier vanuit je hart op kunt reageren door het ,,,geschreven ,,,,woord.
  Zoals jij over jouw vriendschap met Pim schrijft ….
  Dan zuchten wij diep om dit verdriet .

  De vlag hangt ook hier in de straat even half stok .
  Carlsbad ,California USA
  Dinie

 139. Wat prachtig integer en vol liefde geschreven. Dank je wel voor het delen Michiel. Zo komen de slachtoffers persoonlijk dichtbij. Ze mogen nooit vergeten worden. .. R.i.p.
  Heel veel sterkte, voor alle nabestaanden ….

 140. Voelt altijd wat gek om ergens op te reageren terwijl ik de beschreven “hoofdpersonen” niet ken maar dit raakt me. Te kort maar een bijzonder diepe vriendschap zoals je het prachtig omschrijft. Wat fijn dat jullie elkaar nog hebben mogen kennen en een bijdrage hebben geleverd aan elkaars leven. Veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

 141. Hoi, wat prachtig opgeschreven. Ik ben ontroerd. Het doet me denken aan het volgende verhaal…

  Mensen komen in je leven om een bepaalde reden, een seizoen of een heel leven.
  Als iemand in je leven is om een reden, is het gewoonlijk omdat je een behoefte hebt geuit. Ze zijn gekomen om je te helpen. Ze lijken door God gestuurd en dat zijn ze ook. Ze zijn er om een reden waarvan het nodig vind dat ze er zijn.
  Dan, zonder reden of op zomaar een moment, zijn ze weer verdwenen.
  Soms gaan ze dood, soms lopen ze weg.
  Wat we ons dan moeten realiseren, is dat aan onze behoefte is voldaan, onze wens is vervuld, hun werk is gedaan. Het gebed dat je opzond is beantwoord en nu is het tijd om verder te gaan.

  Sommige mensen komen in je leven voor een seizoen, omdat het jouw beurt is om te delen, te groeien of te leren.
  Zij brengen je een ervaring van vrede of ze brengen je aan het lachen. Ze kunnen je iets leren dat je nog nooit gedaan hebt.
  Ze geven je gewoonlijk een ongelooflijke hoeveelheid vreugde.
  Geloof het, het is echt, maar slechts voor een seizoen.

  Relaties voor de duur van je leven, leren je levenslessen, dingen waar je op kunt bouwen om zo een solide emotionele fundering te hebben.

  Het is jouw taak de lessen te accepteren.
  Hou van die persoon en stop wat je hebt geleerd in alle relaties en situaties van je leven.

  Men zegt: “Liefde is blind maar vriendschap is helderziend”.

  Keep the memories alive and remember he is a star in your sky!

 142. Wat verschrikkelijk mooi geschreven,
  Pim leeft voort in jouw hart, en dat neemt niemand jou meer af. Liefde in eeuwigheid. Veel sterkte !

 143. Hoi Michiel,

  Ik ken je niet, maar wat ben ik trots op je ! Wat heb je dit mooi geschreven. Jij bent uniek …zoals je bent is het helemaal goed! Je weet mensen met woorden diep in hun hart te raken. Er zijn niet veel mensen die dit kunnen …..Je vriend Pim is nu op een plek waar het goed is…ook daar wordt er goed voor hem gezorgd. Ik weet zeker dat Pim over je zal waken….Je hebt hem voor altijd een plaats in je hart gegeven.
  Blijf wie je bent….
  Ik hoop oprecht dat je het verdriet met de tijd een plaatsje kunt geven.
  Ik wens je heel veel kracht en moed toe !

  Een warme knuffel van mij.!

 144. Wat verschrikkelijk mooi geschreven,
  Pim leeft voort in jouw hart, en dat neemt niemand jou meer af. Liefde is de sterkste, oneindig tot in eeuwigheid. Sterkte !

 145. Hoe onvoorspelbaar is het leven
  Al lijkt het nog zo stabiel
  Tot het moment waaruit blijkt
  De levensdraad is dun en iel
  De zon zal steeds weer op gaan
  De wereld draait om zijn as
  Toch elke dag voelt iemand
  Dat het nooit meer wordt zoals het was
  Intens geluk of verdriet
  Hoe groot is het verschil
  En iedere dag opnieuw
  Staat de wereld voor iemand even stil.

  Lieve Michiel, wat heb je prachtig geschreven over je vriend. Dat hij voor altijd in je gedachten blijft!
  Ik wens jou, zijn familie en andere nabestaanden ontzettend veel stertke om dit een plaatsje te kunnen geven.
  Mijn gedachten gaan uit naar jullie

  Liefs x

 146. Beater verleze, Daan daat ge ut noeits het gehad… Rowwen heze.
  Vertaald:beter verlieze dan dat je het nooit gehad/gekend hebt…..

  Sterkte…

 147. Soms hebben we het geluk dat bepaalde mensen in ons leven verschijnen. Ook al is het maar voor een vluchtige ontmoeting. Sommige mensen kunnen met een paar woorden of een aanraking je levenc compleet veranderen. Vooral als de woorden je hart raken, als de aanraking je ziel treft. Jij hebt dat geluk gehad met Pim Michiel. Herinner zich lach, zijn onbezorgdheid. Vier zijn leven, zoals hij het zelf gedaan zou hebben, en laat hem voor altijd verder leven in je hart. Heel veel stekte met je verlies Michiel, en bedankt voor het delen van je verhaal. Jij hebt mijn hart geraakt. Aan de familie en andere vrienden van Pim, Ik (en heel veel andere mensen) leven met jullie mee, in deze donkere zomerse dagen die jullie hart heeft verkilt en voor een moment heeft doen stoppen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik jullie heel veel kracht en sterkte toewens met dit gigantische verlies. En voor Pim RIP kerel en vlieg met de engelen.

 148. Tranen rollen over mijn wangen. Ik ken jullie beide niet, maar je verhaal raakt me. Ik wens je heel veel kracht en sterkte!

 149. Bij het lezen van de tweede alinea kwamen de tranen langzaam op…onvoorstelbaar dat iets zo kostbaar zo snel voorbij kan zijn…!!
  Heel veel sterkte en kracht voor dit verlies…

 150. Door een facebook link van mijn oom kwam ik hier.

  Ik las jouw verhaal, jouw verdriet voor Pim.
  Mijn opkomende tranen kan ik haast niet onderdrukken.
  Ik leef mee met jou en alle nabestaanden, vrienden en hun collega’s
  van de slachtoffers van deze verschikkelijke ramp.
  Heel veel sterkte met het verwerken van het intens verdriet en gemis.

 151. Als ereheer mister gay Vlaanderen 2014 wens ik je veel sterkte , respect en ik wens je heel veel positieve energie vanuit mijn hart! Knuffel

 152. Ach, god. Ik ken jullie niet, maar dit verhaal brengt wel tranen naar boven. Wat een tragedie. Heel, heel veel sterkte met het omgaan met dit bizarre verlies.

 153. Lieve Michiel,
  Ondanks het grote verdriet om het verlies van Pim, zit er een grote schoonheid in jouw verhaal. Het gaat juist om de kwaliteit van de vriendschap en niet slechts om de duur ervan. En Pim gedachtig, en alle anderen met wie hij samen is overgegaan: tel je zegeningen in plaats van je zorgen! Pluk de dag.
  Ik wens je enorm veel sterkte toe om Pims verlies te kunnen dragen en ik hoop dat je hem heel lang dichtbij je kunt voelen, zowel herinnerend, huilend als proostend.
  Warme groeten,
  Ron

 154. Ken je niet. . Maar STIL.. Kan geen woorden vinden veel sterkte met dit verlies.. houdt je vast aan de mooie momenten en maak je dromen waar

 155. Michiel, ik ken je niet, en Pim heb ik ook nooit gekend maar toch hebben jullie me net weer eens een lesje vriendschap gegeven… Indrukwekkend goed geschreven!

 156. Alle woorden lijken al gezegd en herhaling is ook hier weer een feit. Ik heb jullie niet gekend, maar respect voor het prachtige verhaal wat je hier hebt geschreven.
  Ik hoop dat je veel steun hebt met het verwerken van dit onvoorstelbare verlies….

 157. We kennen elkaar niet, maar je hoeft geen speciale gave te bezitten om te zien dat Jullie beiden mooie mensen zijn. En wat een prachtig stuk heb je geschreven; zo herkenbaar! Daarbij voel ik je verdriet. In dit verdriet ben je niet alleen: Oost, Amsterdam, Nederland rouwt met je mee. Ik hoop dat je ondanks het verlies van een vriend toch steun kunt genereren uit dit gegeven en daarmee verder kan met ‘leven’. Heel veel sterkte de komende tijd.

  Veel liefs, Michel

 158. Tranen in mijn ogen, het komt ineens een heel stuk dichterbij als je zo’n persoonlijk verhaal leest. Ja, ik vond en vind het verschrikkelijk en ik was en boos en verdrietig over wat er gebeurd is. Maar ik heb het geluk niemand persoonlijk te hebben gekend. Maar nu komt het via iemand anders wel heel dicht bij. Jouw vriend Pim.
  Er is een gezegde: alle mensen zijn engelen met maar 1 vleugel, je moet elkaar helpen en omarmen om te kunnen vliegen. Jouw vriend Pim was een tijd jouw engel waarmee je kon vliegen, nu is hij er niet meer maar hij heeft je voordat hij ging nog een mooie levensles meegegeven. Laat het niet voor niets zijn geweest en behoud hem altijd in je gedachten en in je hart.

 159. Op deze snikhete dag zorgt jouw verhaal voor een intense kou. Michiel je hebt me door je verhaal over Pim diep geraakt. Je beschrijft jullie ontmoeting, contact en de woorden die jullie deelden zo mooi, klein en echt. Ik wens je alle goeds en kracht.

 160. Helaas kunnen vaststellen dat Pim een mooie jongen was – maar gelukkig, al de gegeven reactie gelezen te hebben, kunnen velen zeggen zonder je te kennen, dat jij een hele speciale jongen bent. Hoop dat het je wat extra kracht geeft – – van diep uit mijn hart, onbenkende man voor mij, heeel veeel sterkte. Je bent MOOI ! ! !

 161. Beste,
  Heel veel sterkte toegewenst
  ik weet hoe het is om opeens iemand uit je leven te moeten missen
  bij mij mama is het al 7 jaar en ik heb het nog elke dag moeilijk!
  hou je sterk!
  vriendelijke groeten kimzy

 162. Heel mooi geschreven. En wat een mooie levenslessen. Klinkt nu heel stom, maar hier zou je een film over kunnen maken. Sterkte met het verlies..

 163. Lieve man……….de tranen stroomden over mijn wangen……iedere keer weer als ik dit mooie schrijven van jou lees…zo mooi en recht in de ziel….. sterkte en hoop je een keer te ontmoeten…. <3

 164. Jeetje man, je deelt jouw diepste gevoel met ons. Zoals in een boek, helaas zonder happy end :'(
  Door alle verhalen krijgt deze verschrikkelijke tragedie letterlijk een gezicht. Koester de mooie herinneringen aan jouw vriend en ik wens je veel kracht en sterkte # niet te bevatten

 165. Ongellooflijk mooi hoe je dat beschrijft . . . ik kan er geeen andere woorden voor vinden. Veel sterkte en dat de mooie gedachte aan Pim je voor altijd bij mogen blijven en troost bieden in moeilijke momenten. xxx

 166. Ik ken je niet maar heb met veel aandacht gelezen wat je schreef! Tranen rollen over mijn wangen….woorden schieten tekort! Veel sterkte!!

 167. Wat een.voorrecht om Pim te leren kennen. Pim een engel die blijkbaar een missie had hier op aarde en al heb ik die Pim van jou nooit leren kennen kan ik door jouw woorden zeggen dat ik het een ” toffe gozer ” vond. Rust zacht Pim en.jou wens alle sterkte voor de komende tijd

 168. Wij zijn erg geschrokken toen we zijn vader opbelden om een afspraakje te maken om met alle familieleden een Indische kook demonstratie mee te maken Dit proberen we elk jaar met neven en nichten te regelen. We wisten niet wat we hoorden.Tranen schieten te kort en we willen Jolanda en Hans dan ook heel erg veel steun toe wensen, maar ook jij met je vriendschap met Pim.

  Veel sterkte,

  Rens en Ingrid Dreier Gligoor

 169. kippenvel…..kreeg ik toen ik dit las…ken Pim niet ..ken niemand van jouw vriendenkring…veel sterkte….tini uit Maastricht

 170. Oneerlijk om zo’n vriend op deze manier te verliezen, onschuldige mensen die de dupe zijn geworden van een politiek spelletje. Sterkte aan allen die hun dierbaren hebben verloren.

 171. Mooie woorden,ik ken niemand aan boord ,maar het laat mij niet los z’n zinloos geweld,verstrikt geraken in een oorlog terwijl je met de gedachte vertrekt we gaan op vakantie ! Sterkte aan alle nabestaande en hopelijk worden de verantwoordelijk van deze gruweldaad gestraft

 172. Diep onder de indruk van dit verhaal wat je met ons allen heb gedeeld .Ik wens jou heel veel kracht met dit grote verlies van jou vriend Pim .
  Hij heeft diepe voetsporen nagelaten .
  Wees dankbaar en koester de mooie herinneringen .
  Tine .

 173. Beste Michiel,
  het lukt mij nu niet om een simpele reactie goed te verwoorden; op indrukwekkende wijze is het jou duidelijk wel gelukt om iets krachtigs over Pim te schrijven. Veel sterkte

 174. Dag Michel, ik kende hem niet persoonlijk, zoals jij. Leerde hem stapje voor stapje beter kennen in z’n activisme. Z’n scherpe observatie, z’n behoefte aan recht, z’n bereidheid zich sterk te maken voor het heil van anderen; waarom hij naar Melbourne vloog…… Toch sluit onze ervaring naadloos. Hij was een jong, mooi, levenslustig mens in alle facetten.
  Dank je voor je ontroerende beschrijving, en ik wens je sterkte met het missen van een vriend. Roos Schippers

 175. lieve Michiel, nog stiller werd ik van jouw verhaal. Het feit dat jij zo mooi over Pim kunt schrijven wil zeggen dat hij heel veel voor jou betekent. Het verdriet slijt niet, maar de scherpe randjes worden wat milder in de loop der tijd. Ik wens jou heel veel sterkte en vergeet niet… Iemand is pas echt dood als er niet meer over hem gesproken wordt. Koester de mooie herinneringen!

 176. Heel veel sterkte. Heel mooi geschreven. Wat ontzettend rot moet dit zijn, hoe oneerlijk is het leven. Maar waar Pim ook nu mag zijn. Hij leeft verder in je hart.
  Koester de korte en mooie tijd die jullie hebben gehad.

 177. Hallo Michiel,

  Dit stuk is mooi geschreven en heeft me behoorlijk geraakt. Hij oogt op het eerste zicht ook bijzonder zachtaardig en sympathiek op de geplaatste foto. Ook namens mij veel sterkte toegewenst!

  Vriendelijke groet,

  Surin

 178. Hoi Michiel,

  Ik ken je niet, maar je tekst heeft me erg aangegrepen. Pim moet een fantastisch persoon geweest zijn!

  Ik wens je erg veel sterkte bij de verwerking van dit enorme verlies.

  Ik ben met m’n gedachte bij alle vrienden, families, collega’s en kennissen van de inzittenden van MH17 die allemaal veel te vroeg van ons weggenomen zijn.

  Groet,

  Jeroen

 179. Hoi Michel,

  Ik ken je ook niet, maar was zeer onder de indruk van je verhaal zoals er vele verhalen zijn die ik de laatste dagen heb gelezen. Ik zal vandaag zeker stil staan bij alle mensen die zijn omgekomen bij deze vlucht.

  Het heeft me diep geraakt de gebeurtenissen ik wens je ontzettend veel sterkte toe met dit enorme verlies.

  Met vriendelijke groet,

  Fred E.

 180. Lieve Michiel, je woorden kleuren wat ik zou willen onthouden om nooit te vergeten, Dank voor wat je doet voor anderen gun je wat je ook zelf nodig hebt ….

 181. Heel mooi eerbetoon aan je vriend Pim. Ook ik worstel met het verlies van mijn soulmate Adwin, op 27 juli 2013.
  Ik denk elke dag aan hem. En ik probeer ook om uit mijn rouw, iets moois te laten ontstaan. Gisteren heb ik het nog met vrienden, uitgebreid over Adwin gehad. Zo blijft hij er altijd bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *