Maandagmiddag 13:00: Sandy laat nog op zich wachten

Stiekem keek ik wel uit naar de storm, maar ik zal nog even geduld moeten hebben.

Vanmorgen in alle vroegte opgestaan, uit angst dat ik geen taxi zou kunnen vinden. Dat bleek ongegrond, dus na een rit door de anders zo drukke straten van Manhattan kwam ik aan bij RTL – waar Irene al volop in de weer was.

 

Ik trok er met Erik en cameraman Roel op uit om opnames te maken van de storm, al was er vanmorgen nog weinig spannends aan. “Dit is gewoon een herfstdagje in Amsterdam,” vond Erik. En inderdaad leek het me op het eerste gezicht een raadsel waarom de stad in lockdown is gegaan. Het waaide flink en het miezert wat, maar dat is het.

Aangekomen bij de lagergelegen delen van Manhattan klotste het eerste water al over de straten. Met zijn waterdichte schoenen liep Erik het water in om een stand up op te nemen.

De straten waar we doorheen rijden zijn rustig, maar niet uitgestorven. “Het is eigenlijk wel gezellig,” vindt Roel. En inderdaad, mensen kuieren wat door de stad en hebben alle ruimte. New York krijgt een wat dorpse uitstraling.

Dus hoewel alle shows op Broadway zijn gecancelled en de metro hermetisch is afgesloten met zandzakken en houten platen, lijkt vooralsnog niemand zich echt zorgen te maken. Ik mag wat voxpopjes opnemen. (Dat zijn korte interviews met gewone mensen. Leuk om voor het eerst een beetje voor de camera te staan, en het gaat me niet slecht af.) En de meeste mensen zeggen ze hetzelfde: ook al wonen ze in een buurt die geëvacueerd moet worden, de meeste gaan nergens heen. “Met orkaan Irene was het ook drukte om niets,” zegt een vrouw in een roze regenjas. “We hebben eten ingeslagen en alcohol, dus dat komt wel goed.” Haar hond is ook op alles voorbereid: die heeft voor de gelegenheid een regenjas aan.

Anderhalf uur later, als we terug zijn op de redactie, moet ik voor de zekerheid wat boodschappen doen. Ik haal koffie, cola, energierepen, broodjes en soep. Bij onze standaard broodjeszaak is de vitrine leeg maar ze opent zonder aarzelen de koelkast om toch wat broodjes te smeren. “Only for you darling!”

De meeste andere winkels zijn dicht. Het is een vreemd gezicht, al die rolluiken voor de winkels die naar beneden zijn gedaan. Alleen de deli’s, waar je terecht kan om bier, sigaretten en fris te halen, zijn open. De immigranten die daar achter de kassa staan doen dan ook goede zaken.

Kortom: het ergste moet nog komen. Vanavond wordt harde wind verwacht, en we zullen zien hoe de stad zich houdt.

One thought on “Maandagmiddag 13:00: Sandy laat nog op zich wachten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *