Hoe de Times het presidentschap van Trump redde

Het Mueller-rapport stond vol details die elk ander president de das om hadden gedaan. Dat Trump aan kan blijven, heeft hij te danken aan de New York Times en andere media.

Het is inmiddels als een uitgekauwd theaterstuk: in de eerste akte een gebeurtenis die ongunstig uit kan pakken voor Trump; in de tweede maakt een krant of tv-zender het nieuws in ronkende koppen bekend; en in de derde en laatste akte noemt de president – per tweet, hoe anders? – alles in hoofdletters een ziek, links hersenspinsel.

Het theaterpubliek reageert apathisch. Het kent de hoofdrolspelers en hun drijfveren. Zelfs de knetterende strijd tussen media en Witte Huis kan maar weinig toeschouwers echt meer boeien. Gaap, twee sterren.

Zelfs de publicatie van het rapport van Robert Mueller is, in hoofdlijnen, een herhaling. De twee belangrijkste conclusies van het rapport (geen bewijs voor samenspanning, belemmering van de rechtsgang niet uitgesloten) waren al te lezen in de samenvatting die Bill Barr, Trumps minister van Justitie, vorige maand opstelde. Maar ook de talloze details uit het rapport hebben we eerder gezien.

  • De president die Robert Mueller wilde ontslaan. Gemeld door de New York Times in januari vorig jaar, door Trump afgedaan als ‘A typical New York Times fake story’. Maar het bericht is bevestigd in het Mueller-rapport.
  • De president die toenmalig FBI-baas James Comey had gevraagd om diens loyaliteit. Gemeld door de New York Times in mei 2017, bij monde van perswoordvoerder Sarah Sanders weggelachen: de president ‘zou nooit zelfs maar de suggestie wekken persoonlijke loyaliteit te verwachten’. Maar het Times-bericht is bevestigd in het Mueller-rapport.
  • De president die Comey zou hebben gevraagd te stoppen met het FBI-onderzoek naar zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn. Gemeld door de New York Times in mei 2017. In een tweet schreef Trump: “I never asked Comey to stop investigating Flynn.” Onzin, dat deed de president wél: het bericht van de krant werd bevestigd in het Mueller-rapport. “Ondanks die ontkenningen is er substantieel bewijs dat Comey’s getuigenis ondersteunt.”

De lijst gaat maar door. En natuurlijk: sommige omstreden nieuwsberichten blijven precies dat: omstreden. Het bericht van Buzzfeed dat Trump zijn advocaat had gevraagd voor hem te liegen tegenover het Congres bleef onbevestigd. Maar dat weegt niet op tegen de vele berichten van kwaliteitsmedia die wél blijken te kloppen. Wat nou fake news?!

Het levert een ongemakkelijke spagaat op voor de president. Enerzijds wil hij de belangrijkste conclusies vieren als een succes en een bevestiging van zijn onschuld, maar die eindeloze details blijft hij verwerpen als lasterpraat van een bevooroordeeld clubje schijnonderzoekers.

En de Amerikanen? Die halen veelal de schouders op – dit kennen we, dit hebben we al zo vaak meegemaakt. Ze zijn er wel klaar mee. Oud nieuws.

Terwijl in ieder ander tijdperk dit nieuws had ingeslagen als een bom. Een president die de rechtsgang actief probeert te belemmeren, maar onder zijn medewerkers zo weinig gezag heeft dat zij de presidentiële bevelen niet opvolgen. Een perswoordvoerder die met droge ogen beweert dat talloze FBI-medewerkers hadden geklaagd over hun baas James Comey maar onder ede moet toegeven dat dat een leugen was. De president die in tegenover Mueller verklaart ‘geen herinnering’ te hebben van belangrijke gebeurtenissen van de verkiezingscampagne waarbij de Russen betrokken zijn – meer dan dertig keer.

Het maakt weinig uit. Door het degelijke verslag van de Times, de Washington Post en andere media is het Amerikaanse volk murw gebeukt voor de verdraaiingen en leugens van dit Witte Huis. Het is de Times zelf die de tragiek hiervan het beste samenvat: “als mensen niet verbaasd of geschokt zijn door de onthullingen, dan heeft meneer Trump geprofiteerd van de constante stroom aan nieuwsberichten die hij zo luid heeft bekritiseerd.”

Toch vermoed ik dat een presidentieel bedankbriefje wel zal uitblijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *