Democraten: morele winnaars, hypocriete verliezers

Democraten drukken zich graag beschaafd en beleefd uit over hun tegenstanders. Totdat ze denken dat die tegenstander niet meer mee luistert. Dan kunnen de republikeinen doodvallen in de modder.

Republikeinen hebben het jaren geleden al begrepen. Politiek is een vuil en smerig spel, al helemaal als er maar twee partijen zijn en je minder hoeft te leunen op compromissen, zoals bij ons. Sinds jaar en dag weten republikeinen dus wat hen te doen staat: de andere kant opzettelijk afschilderen als communistisch, goddeloos tuig dat uit is op je wapens en de stamcellen van je ongeboren kind.

Links deed daar tot voor kort maar mondjesmaat aan mee. Want, zo vonden ze: dat doe je niet. Daar staan wij boven. Michelle Obama verwoordde de algehele mening van de democraten op hun conventie in 2016.  “When they go low, we go high.” Laat die nare, rechtse mensen maar met modder smijten – en laat ons de handen schoon houden.

En in die opmerking zit de hele paradox besloten. Laat ik maar even een bocht scherp afsnijden: linkse Amerikanen vinden zichzelf beter dan hun republikeinse landgenoten. Dat zeggen ze meestal niet hardop, natuurlijk. Maar als je goed luistert, hoor je het in de politieke toespraken tussen de regels heel goed. Zoals bij Michelle.

Deplorables
Soms is het natuurlijk een stuk minder verborgen. Denk maar aan Hillary Clinton en haar ‘basket of deplorables’. De republikeinen gebruiken het fragment nog steeds dankbaar om de democraten weg te zetten als elitaire snobs.

Toch waren dit soort lompe uitspraken op links over het algemeen zeldzaamheden. Maar zo voorzichtig als democraten zich in de publieke arena uitdrukken, in privégesprekken laten zij al die terughoudendheid varen. Dan moeten die dommeriken het ontgelden. Sukkels zijn het, die geobsedeerd zijn met het tweede amendement en Jezus en verder geen interesse hebben in de wereld om hen heen. Ze lijken kotsmisselijk te worden bij de gedachte dat zulke idioten überhaupt stemrecht hebben. Er is haat, ook op links. Joe Biden, de vicepresident onder Obama die wordt genoemd als democratische presidentskandidaat van 2020, werd stiekem getapet toen hij zei dat hij Trump het liefste in elkaar zou slaan.

Hypocriet
Ik heb me daarover altijd verbaasd. Jullie deden toch niet mee aan politieke smerigheden? Jullie boodschap was er toch één van inclusiviteit, van compassie? De grappen die mijn linkse vrienden in New York maken over de ‘fatties in the square states’ zijn eigenlijk hypocriet, als je bedenkt dat ze andere groepen landgenoten – ongedocumenteerden, transgenders, minderheden – alleen in de meest politiek correcte termen beschrijven.

Maar de verkiezing van Trump heeft de democraten definitief wakker geschud, zo lijkt het. Het morele gelijk is niets waard als je er geen verkiezingen mee wint. En nu de democraten een paar tussentijdse verkiezingen spectaculair hebben gewonnen en die golf uit willen rijden tot de tussentijdse parlementsverkiezingen van dit najaar, laten ze alle beleefdheid varen.

Gevaar
Dat is niet zonder gevaar, want eerst moeten de democraten elkáár te lijf: in de voorverkiezingen. De New Yorkse gouverneurskandidaat zette partijgenoot en zittend gouverneur Andrew Cuomo weg als ‘corrupte Cuomo’ – een alliteratie die zo door Trump getwitterd had kunnen zijn. Het belooft wat, voor de democratische voorverkiezingen van 2020.

En daar zit ook de ongemakkelijkheid, want uiteindelijk moet je de partijrijen weer sluiten. Kiezers lachen schamper als ze zien hoe verslagen kandidaten als een boer met kiespijn hun steun betuigen aan een voormalig rivaal. De achterban, nog opgefokt door alle woedende filmpjes en verwijten, slikken die kumbaya-koek maar half.

De democraten willen alles doen om de oorlog winnen. Dat is begrijpelijk: er is veel energie en woede op links die ze kunnen omzetten in zetelwinsten door het hele land. Maar de prijs zal hoog zijn: een nog dieper verdeeld Amerika dat zich nog verder afkeert van de politiek. Partijwinst, ten koste van het landsbelang.

One thought on “Democraten: morele winnaars, hypocriete verliezers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *