De jongens van de CrossFit

Over het nut van het scheiden van sport en daten.

Het heeft me krap twee decennia gekost, maar eindelijk heb ik dan toch een sport gevonden waar ik me met plezier aan overgeef. Het is CrossFit, een soort fitnessroutine. Met zware gewichten werk je met een stel anderen in moordend tempo een serie oefeningen af. Ik ga zo’n vier à vijf keer per week naar een CrossFit-sportschool (in jargon een ‘box’ genoemd) vlak bij de RTL-redactie.

De leukste klas is die van half zes op donderdagmiddag. Er meldt zich dan steevast een bont gezelschap van mannen van mijn leeftijd. Er zit een advocaat bij, een danser, een academicus en een kunstschilder. Ze zijn allemaal homo.

Paul is schilder. Zijn werken hangen thuis bij bekende modeontwerpers als Marc Jacobs. Op Instagram heeft hij een volgersschare die numeriek kan wedijveren met die van een popster. Soms laat Marc Jacobs een berichtje achter op Insta. Vin reageert dan met blije emoji en fonkelhartjes. Met CrossFit is hij één van de sterksten. Met het squatten, waarbij je met een halter op de schouders diep door de knieën gaat en weer opstaat, legt hij gerust 150 kilo in de nek. Op een goede dag haal ik net de 100.

Nate is danser bij een prestigieus gezelschap in de stad. Hij heeft krullend haar, een geblondeerde lok hangt schalks voor zijn ogen. Hij arriveert steevast vijf minuten te vroeg en gaat dan bij wijze van warming up zijn benen strekken door ze in zijn nek te leggen. Behalve lenig is hij ook sterk. Nate zijn specialiteit is de deadlift. Gemakkelijk trekt hij dan 165 kilo van de grond. Complimenten lacht hij weg. “Ik heb gewoon een dikke reet, da’s alles.”

Wat Eduardo doet, is me nog altijd een raadsel. Hij is Colombiaans en met afstand de meest fanatieke van het stel. Hij is ook de knapste, met een lijf en een glimlach die zo op een poster kunnen. Twee weken terug trok hij vlak voor de workout een vest aan met extra gewichten erin.
“Zo,” zei ik, “het strandseizoen komt er weer aan zeker?”
Hij keek me aan. “Het is toch altijd strandseizoen, Michiel?” Glimlach.

Maar Frank intrigeert me het meest. Of dokter Frank, zoals we hem noemen. Omdat hij gepromoveerd is aan de universiteit. Hij is zwart en overtuigd katholiek. Om de hoek van de sportschool zit zijn faculteit, waar hij doceert. Iets met theologie, gender, seksualiteit en ras. Soms drink ik koffie met hem in ons café in Harlem. In zware academische verhandelingen zet hij zijn wereldbeeld uiteen. Hij praat over slavernij en het exploiteren van zwarte lichamen door witte uitbuiters, over de intersectionaliteit van de wereldproblematiek, over overheidsonderdrukking van queerness en de ethische verplichting tot verzet.

Soms brengt hij een vriend mee, of een collega van zijn universiteit. Dan stelt hij me voor als ‘de meest geïnteresseerde persoon’ die hij kent. Hij en zijn metgezel – soms een Franse promovendus in de literatuur, dan weer een vrouw uit Ethiopië in een kleurrijk gewaad – praten in een duizelingwekkend tempo over de deplorabele toestand van de wereld in het algemeen en het academisch klimaat in het bijzonder. Ik luister vooral, probeer het gesprek bij te benen.

Vaak gaan ik en de anderen na het sporten even een drankje doen bij onze stamkroeg in Hell’s Kitchen. We bestellen spa rood met vodka en kijken naar de drag queens die playbacken op muziek van Lady Gaga en Whitney Houston. We dansen en flirten, maar nooit met elkaar. Sommige zaken kan je maar beter gescheiden houden.

Totdat dokter Frank het aanlegt met één van de andere jongens. Dagenlang roezemoest een speciaal aangemaakte groepsapp – zonder Frank, dat spreekt – over de laatste ontwikkelingen. Ze zouden officieel verkering hebben. Dan weer hebben ze een reis geboekt naar Zuid-Californië. Dan weer hebben ze een break.

Dan blijkt dat hun reisje niet een reisje voor twee is, maar voor meerdere personen. We mogen mee. Als we willen. Paul gaat, Eduardo ook.

Ik houd het gewoon bij het sporten, donderdagmiddag, om half zes.

4 thoughts on “De jongens van de CrossFit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *